Başarı, hep ulaşmak istediğimiz belki de kimine göre yaşamının en paha biçilmez değeri. Nedir başarı? İyi bir meslek sahibi olmak mı, çok para kazanmak mı? En nihayetinde bunlar da bir başarıdır şayet başarıyı dar kalıplara sığdırdığımız için tek başarı bu olarak görüyoruz.
Var olduğumuzdan beri belki de sadece buna odaklanmış bir toplumda büyüdük. İyi bir lise, iyi bir üniversite, iyi bir meslek...
Sürekli başarılı olma şartı insanlar üzerinde çok büyük duygusal yük yaratıyor ve sonuçta başarısızlık geldiğinde ise insan mutsuz duruma sokuyor kendini.
Toplum tarafından şekillenen bu "başarılı olma" düşüncesi yüzünden insan içindeki keşfedemediği mucizevi yanlarını ortaya koyamıyor. Belki de çok iyi resim çiziyor, çok iyi şarkı söylüyor, çok iyi dans ediyor. Ne yazık ki henüz neye kabiliyeti olduğunun bile farkında değil. Neden mi çünkü ilgilenmiyor başarıya tek bir pencereden bakıp "O olmalı, olmadığı taktirde başarısız biriyim." diyip hayatını sonsuza denk bu bilincin içerisine sokuyor. Belki de bu yüzden önündeki bir çok fırsatı kaçırıyor. Başardığı veya başaracağı noktaları asla göremiyor, aynı zamanda daha yaşanılabilir bir hayatı olması gerekirken kendini hapsettiği o kalıplardan çıkmayarak mutsuz bir yaşam sürmeyi yeğliyor.
Kimi zaman çok şeyler başarsa da insan ruhsal anlamda hep bir eksiklik hissediyor. Çünkü istenen hep daha fazlası. Peki ne zaman kendimize başardım diyeceğiz? Bunu demeye çoğu kez çekiniyoruz çünkü asla tatmin olamıyor, kendimizi göremiyoruz.
Ve ne yazık ki kendimize "Başardım" imajını hiçbir dönem için atfetmiyoruz.
Tarık Akan
2025-01-04T20:24:43+03:00Başarıyı dediğin gibi çok dar kalıplar içerisinde ele alıyoruz toplumca belli başlı şeyler dışında geri kalanları başarısız olarak ele alma gibi bir tutarsızlık içindeyiz neden herkesten tek bir konuda iyi olması isteniyor neden bir balığa uçmayı öğretmeyi veya bir kaplumbağadan koşmasını bekliyorlar her yol kendi içerisinde dikenlidir kana bulanmamış eller neden emeksiz görülüyor başarı için emek vermeliyiz fakat emek verirken neden acı çekmek zorundayız kim bilir belki ilerde bir skolastik olarak yıkılır bu yargılarda. Kelebekler vadisinde tırtıl olarak kalmamızı isteyenlere inat uçmayı kendimize ödev olarak vereceğiz gökyüzüne doğru özgürce süzüleceğiz gerek başarısızlıklar la gerek kırık kanatlarla...
İbrahim Ethem Yıldız
2024-01-09T21:02:24+03:00Çocukken çok şeyler başardım. Ama asla başım okşanmadı! Asla aferin almadım! Dönüp o çocuğun başını okşayıp, aferin demek isterdim ama ne mümkün! Zaman geçip gitti. Şimdi bu travmalarla yaşamak zorundalığım var. Sürekli kendimi kanıtlama ve sürekli kendimi gösterme ihtiyacı güdüyorum. Soranlara mükemmelliyetçi bir kimseyim diyorum ama aslı öyle değildir. Masaüstüm veya mutfak tezgahım buna şahittir. Her başarı benim için ölmek gibidir. Hayat ölüp ölüp dirilmek gibir. Travmalarım beni içinden çıkılmaz bir kısır döngüye soktu. Şükürler olsun bilincim, sanatın farkındalığına vardı; felsefenin kuytularından bir anlam buldu. Şimdi sadece sisifos gibi yasıyorum. Her yenilgimde kaderi ve tanrıları yeniyorum!
Nalan
2024-01-07T16:56:10+03:00Kendimi sorgulattı bu yazı bana. Sanırım uzun zamandır hiçbir şey için kendime başardım diyemiyorum, insanın kendine güzel konuşması neden bu kadar zor?
Kaleminize, fikrinize sağlık gerçekten çok güzel yerlere değinmişsiniz.