Erdem Gedikli - Eğitsel Ritmik Dinamik Etkinliklerle Müzik
"Cümle Eğitmenlere" diyerek yolculuğuna çıkan kitabı tanıtmadan önce, kitabın yazarı Erdem Gedikli öğretmenimi anlatmak istiyorum. 15 Mayıs 1966 doğumlu. 1989 yılında mesleğine başlıyor. Şu an Uludağ Üniversitesi İlköğretim Bölümü’nde bizlere öğretmenlik yapıyor. Odasında ve ders işlediği sınıfında şu yazı asılıdır: Bu Oda Yüze Dost Kalbe Hain Olanlara Kapalıdır. Kravatında renk renk, çeşit çeşit çizgifilmleri izlersiniz. Evet; Tweety, Bugs Bunny ve daha nicesini kravatında taşır. Kedi maması onun bulunduğu yerlerde eksik olmaz. Çünkü nerede bir kedi görürse sevmeden, karnını doyurmadan geçmez. Bağlama, ud ve daha nice müzik aletini konuşturur elleriyle. Eğer dersiniz 14 Şubat haftasındaysa, sevdalısının fotoğrafına bakarak (Bu da benim canım, der.) söylediği şarkıyı dinlersiniz. "Gamzedeyim deva bulmam" da der, kendi yazıp bestelediği çocuk şarkılarını da söyler. Hiç ummadığınız bir eşyayı alır, müzik aletine dönüştürür. Dersi bitirişinde şöyle der: Katıldığınız ve katlandığınız için teşekkür ederim.
Eğitsel Ritmik Dinamik Etkinliklerle Müzik kitabı yıllarca biriktirdiği deneyimlerden ve öğrendiklerinden oluşuyor. "Müzik dersini asla müzikte işlemeyeceksiniz. Müziği her derste kullanacaksınız. Bu kitap ve bu ders bunun için var." der öğretmenimiz.
"Oyunsuz, söylemesiz, ritimsiz, çalgısız bir müzik dersi yavan yiyecek gibidir. Oyunlar, söylemeler, ritimlemeler ve çalgı çalma becerileri özel bir yetenek gerektirmez. Genetik de değildir. Sürekli ve sık ama bilerek çalışmak bu konudaki kazanımlarımız için yeterli olacaktır. Bu tür çalışmalar için ortamlar çok önemlidir. Öğrenme aşamasında acemilikler, insanın katlanım katsayısına tavan yaptırsa da oynama, söyleme, ritimleme ve çalgı çalma becerileri gelişip öğrenme gerçekleştikçe bu kez ilgi, istek ve tutum katsayısı tavana vuracaktır."
(Kitabın başındaki öndeyiş bölümünden...)
Eğitimle ilgili bir kaynakta benim açımdan en önemli şey ‘akademik’ bilgi ve ‘uygulamalı’ bilgi + etkinliklerin birbirinin tamamlaması. Çoğu kitap akademik bilgiye takılıp kalıyor, uygulamayı ve en önemlisi ‘öğrenene öğretenin nasıl anlatabileceğini’ atlıyorlar. Türkiye’de müzik ve özellikle de ilköğretim çağındaki çocuklarla çalışan eğitimciler için yazılmış bir müzik kaynağı azlığının farkına bu kitabı okuyunca vardım. Kitap, 290 sayfa ancak uygulamalar (Ritmik Eylemeli Söylemeler) yaklaşık 170 sayfadan oluşuyor.
Ritmik Eylemeli Söylemeler birbirinden farklı onlarca etkinlikle dolu. Fen bilimleri dersinde de hayat bilgisi dersinde de kullanabiliyorsunuz. Beden eğitiminde kullanacağınız egzersizlerle de dolu. Çocuklara öğretilen kodlama, bilgisayarlardaki kodlama değildir. Vücut koordinasyonunu sağlamak, çocuklara verilen bu koordinasyon egzersizleriyle onların bedensel ve zihinsel gelişimini arttırır.
Kitabın içerisinde bilmediğimiz Afrika ezgilerinin ve sözlerinin üzerine yazılmış ‘Ritmik Eylemeli Söylemeler’le de karşılaşacaksınız, şaşırmayın.
Sadece eğitimcilere, kendini eğitmek isteyenlere değil, velilere de önerilecek bir kitap.
Yazar: Abdullah Furkan Doğan
Seniya Burçak
2021-11-23T23:23:26+03:00Öğretmenler günü kutlu olsun, sömürüsüz günlere 🧡