"İnanıyorsan yaparsın", "inanmak başarmanın yarısı", "inandık ve yaptık" gibi söylemler gerçek dışı olduğu kadar insana da bolca umut veren söylemlerdir. Sanki her şeyi yapmak mümkünmüş gibi bir zanna kapılmasına sebep olan, basit ve adi insanların bolca kullandığı söylemler ve hatta yalanlardır. Maruz kalanlar içinse bir uyuşturucudur. Bu tür söylemlerin rağbet görmesi, bir başka açıdan da fırsatçılık peşinde koşmanın bir göstergesidir. Bu söylemlerin popülerleşmesi, toplumda fırsatçı popülasyonunun arttığına da bir göstergedir. Ek olarak "fırsatçılık" kavramına biraz eğildiğimizde de her ne kadar, özellikle birey bazlı faydası olsa da günümüzde fırsatçılık kavrımı insanlığa çok yakın olmayan yani etik ve ahlak dışı bir tavırla eylemlere dönüşen bir kavram olmuş durumda. Yani salt inanmak ile bir şey elde etme ümidi tehlikedir. Bireyi ve toplumu tehlikeli bir hale getirir.


Oysa ki bir şeyi başarmak için yapılması gereken en önemli şey çalışmaktır. Verimli çalışmak, disiplinli çalışmak, özverili çalışmak ya da başka türlü çalışmak. Ne derseniz deyin. Peki çalışmak başarmanın yarısımıdır? Hayır çünkü çok büyük bir kısmıdır. İnanmak ise başarmanın çok çok küçük bir kısmıdır. Bu iki kavramın oranları çok farklı olsa da başarı yolunda ikisininde yeri vardır. Bunu görmek için gerçekçi bir yaklaşım gereklidir. Sırf sözde başarı için inanma eylemini yüceltmek ve sloglanlar ile bunu motivasyon kaynağı olarak kullanmakta fırsatçılık ve yalancılıktır. Fakat bunlara rağmen çalışamdan, inanarak başaran ve bir yerlere gelen kişiler var ise bu açık bir şekilde usulsüzlük, adam kayırma ve daha nice haysiyetsizliklerin bol olduğu anlamına gelir.


Çalışmak ve inanmak başarıyı getirir ya da bazen getirmeyebilir. Ayları, yılları belki bir ömrü harcayıp sonucun başarısızlık olması da doğal bir durumdur. İşte asıl mesele de budur zaten. Gerçekçi bir yaklaşım ile bu durumu görmek ve buna rağmen başlayabilmektir. Güçlü ve cesur insan bunu yapabilendir. Sadece inanan ise fırsatçının tekidir ve sesi yüksek çıkar. Sanki bir ülkenin iktidarı gibi... Çobanlık yapar koyunlarına.