Platon “İnsanın Kendini Yenmesi en Büyük Zaferdir” isimli eserinde insanlığa 7 tane öğreti sunar. Bunlar sırasıyla şöyledir:
1. İnsanı değil, insandaki kötüyü terket
2. Önce kendi sev, sonra başkalarını
3. Gerçeği bilmek istiyorsan, ötesine bak
4. Bildiğini bilme, bilmediğini bil
5. Yönetilmek istemiyorsan, yönetmeyi öğren
6. Hayatı anlamak istiyorsan önce müziği anla
7. Yaşamak istediğin dünyanın insanı ol
Bu 7 öğreti arasında geçen “Bildiğini bilme, bilmediğini bil” öğretisi üzerinde durmak istiyorum. Platon’un bu öğretiyi sunma amacı, insanın güçlenmek için en zayıf olduğu yönü güçlendirmesi gerektiğini düşünmesidir. Eğer Sokrates bilinmeyenin arzusu ile yaşamasaydı asıl bildikleri ile yetinip şuan kendisinden bahsettirmezdi. Sadece bildikleri ile yetinseydi bir arayış söz konusu olmazdı. Deneyimlerimiz bizleri farklı olgulara götürür. Bu olgular bizi olgunlaştırır, ehlileştirir ya da daha kötü bir insan yapar. O yüzden kendini gerçekleştirme sürecinde bilgiyi arama, merak etme, arzulamak bu etapta çok önemli bir süreç.
Birçoğumuzun çocukluğunun favori çizgi film serilerinden olan “Ninja Kaplumbağalar” aslında bu felsefeyi temel alıyor. Bildiğiniz üzere çizgi serimizde 4 kaplumbağa var ve her biri farklı silah kullanıyor. Ancak kaplumbağaların kullandıkları silahların öyle rastgele seçilmedikleri belli.
🔵Ekibin lideri olan Leonardo; en cana yakın, kan dökmeye karşı, barışçıl ruhlu kişi. Kullandığı silah ise katana. Leonardo’nun kişiliğine karşın oldukça kan dökmeye yönelik bir kılıç
🟣Donatello ise ekibin en zeki ismi, özellikle teknoloji ile oldukça ilgili. Kullandığı silah ise bir sopa. Yenilikçi bir zihne göre oldukça eski kafalı bir silah
🟠Michelangelo en şımarık olan ve ekibin laubali karakteri. Kullandığı silah nunçaku. Bu silahın özelliği, tüm silahlar arasında en çok dikkat ve konsantrasyon gerektiren silah olması. En ufak laubalilikte kendine vurma tehlikesi var.
🔴Son olarak Raphael ise ekibin en sinirli ve saldırgan karakteri. Kullandığı silah ise bir savunma silahı olan Sai
Gördüğümüz üzere her karakter, kendi kişiliklerine ters silahlar kullanıyorlar. Bu silahların şans eseri seçildiğini düşünemeyiz. Platon’un öğretisine geri dönersek, insanın bildiğini bilmesi onu güçlendirmez. Bilgi kişinin kendisidir. Bilmediğini bilmek, kişinin kendisini yenmesi ve yenilemesidir.
Naciye İyibaş
2024-01-15T00:15:25+03:00bilmekte fayda var ama bilmemekte daha çok demek ki.