Sanat Eve Sığar mı?
Corona virüsün hayatımıza girmesiyle birlikte dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşam standartları değişmek zorunda kaldı. Günlük rutin işlerimizin dahi etkilendiği bu salgın sürecinde elbette ki topluma hizmet eden sektörlerin etkilenmemesi kaçınılmazdı. Alışılagelmişin dışında farklı pratiklerle farklı alışkınlıklar edindiğimiz bu dönemde sektör sahipleri de topluma farklı şekillerde ulaşmaya çalışmakta.
Sanatsal etkinlikler ve eğlence sektörü hem bu mesleği icra edenler/sektör sahipleri tarafından hem de sosyal ihtiyaçlarını karşılamak isteyen bizler açısından karşılıklı olarak negatif anlamda etkilendiğimiz konulardan bir tanesi. Nitekim salgının yayılmasının önüne geçilmesi amacıyla uygulanan kısıtlamalar nedeniyle birçok sanatsal faaliyet durdurulmuş, sinemalar kapatılmış ve etkinlikler iptal edilmişti. Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ülkece evlerimizde daha çok vakit geçirdiğimizden Netflix, Amazon Prime ve BluTv gibi platformlara ilgi epeyce artmıştı.
Sinema ve dizi sektörünün aksine izleyici kitlesiyle iç içe olmayı gerektiren sahne sanatları ise kendisine bu platformlarda yer bulamadığından sektörün içindekiler maddi zorluk çektikleri gibi sanatseverler de sevdikleri etkinliklerden mahrum kalmaktaydı.
Krizi Fırsata Çevirmek
Bu açık fark edilmiş olacak ki Türkiye'de yeni bir platform daha oluşturuldu: JoJo.
Üyelerinin ayağına sahne sanatlarını getirme amacıyla kurulmuş olan bu platformda şimdilik sadece konserler yer almakta. Fakat kuruluş zaman içerisinde stand-up gösterileri, tiyatro ve söyleşileri de bünyesine katarak tüm sahne sanatlarını izleyicilere sunmayı hedeflemekte. Kullanıcılarına gerçek konser deneyimini yaşatabilmek adına ses ve görüntü kalitesini maksimum düzeyde tutma iddiası taşıyan JoJo; konserleri birçok farklı kamera ile yayınlayarak kullanıcılara ayrı bir deneyim sunmanın peşinde.
Konserlere katılmak isteyen kişilerin öncelikle cep telefon numaralarıyla siteye ücretsiz bir şekilde üye olmaları gerekmekte. Ardından katılmak istenilen konserin biletinin Biletix üzerinden alınması gerekiyor. Bilet fiyatları ise konserden konsere değişkenlik gösterdiği gibi Tekil ya da Grup Katılıma göre de farklılık gösteriyor.
Tekil Katılımda kişiler konserleri sadece kendileri izleyebiliyorken, Grup Katılımda ise etkinliğe 6 kişi ile birlikte katılım sağlanabiliyor. Üstelik grup katılımdaki bilet fiyatları tekil katılıma oranla daha uygun. Arkadaşlarla ya da ailecek konser izlemek isteyenler için JoJo ayrı bir hediye seçeneği olarak da düşünülebilir. Ancak konseri izlemek isteyen her bir katılımcının siteye ücretsiz bir şekilde üye olması gerekmekte.
ŞUBAT ve MART ETKİNLİK TAKVİMİ
JoJo üzerinden gerçekleşecek konserler şu şekilde:
26 Şubat Cuma - 22.00 - Cihan Mürtezaoğlu
27 Şubat Cumartesi - 22.00 - Duman
5 Mart Cuma - 22.00 - Pinhani
6 Mart Cumartesi - 22.00 - Fikri Karayel
13 Mart Cumartesi - 22.00 - Koray Avcı
19 Mart Cuma - 22.00 - İlyas Yalçıntaş
20 Mart Cumartesi - 22.00 - Şehinşah
27 Mart Cumartesi - 22.00 - Ufuk Beydemir
Yazar: Can Badegil