"Bilim insanlarının saplandığı sorun ve çelişki zihindir. Zihnin maddesi ve enerjisi yoktur, ama yaptıkları hiçbir şeyde onun egemenliğinden kurtulamıyorlar. Mantık sadece zihinde vardır. Sayılar sadece zihinde vardır. Bilim insanları, hayaletlerin hayal ürünü olduğunu söylediklerinde bu beni sarsmıyor. Yalnızca sinirlendiriyor. Bilim de yalnızca sizin kafanızda, bu onu kötü kılmaz, hayaletleri de tabii."
Bana öylece bakarlarken devam ediyorum: "Doğa yasaları insanın icadıdır, hayaletler gibi. Mantığın, matematiğin yasaları da insanın icadıdır, hayaletler gibi. Tüm kutsal şeyler insanın icadıdır; bunların insanın icadı olmadığını savunan düşünceler de insanın icadıdır. Dünya insan düşüncesi dışında yoktur. Tümüyle bir hayalettir ve antik çağda bir hayalet olarak bilinmiştir, içinde yaşadığımız kutsal dünya. Hayaletlerle yönetilmiştir. Gördüğümüz şeyleri görüyoruz, çünkü onları bize hayaletler gösteriyor, Musa'nın, İsa'nın, Buda'nın, Platon'un, Descartes'in, Rousseau'nun, Jefferson'ın, Lincoln'ın, falanın filanın hayaleti. Isaac Newton çok iyi bir hayalet. En iyilerinden biri. Senin sağduyun, bu hayaletlerin binlercesinin geçmişten gelen sesinden başka bir şey değil. Hayalet üstüne hayalet. Yaşayanlar arasında yerlerini almaya çalışan hayaletler."
(Okumakta geç kalmış olduğum ve yeni başladığım bir kitap. Kitapta bana ilginç gelen birçok paragraf sıralayabilirim buraya.)
Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı - Robert M. Pirsig
Yayınlandı
Gamze Siper
2022-08-21T13:41:55+03:00Bence kitapların hayatımızın hangi aşamasında karşımıza çıktığı oldukça önemli… Size geç kalan bu kitap, benim en doğru zamanda karşıma çıktı çünkü kitabı bir yolculuk sırasında okuma fırsatım oldu. Öncelikle kitapla ilgili olarak “Kitapta bana ilginç gelen birçok paragraf sıralayabilirim buraya” yorumunuza sonuna kadar katılıyorum.
Pirsig bir yolculuğu anlatırken aynı zamanda da benim yol arkadaşım oldu. Her yolculuk insanı değiştirirken, kitap anılarımla harmanlanıp farklı pencereler açtı bana. Yolculuğum sırasında fiziksel olarak zorlanırken Pirsig motosikletinin üzerinden “Fiziksel rahatsızlık ancak ruhsal durum iyi olmadığında önem kazanır. Bu durumda, rahatsızlık yaratan şeye takılırsanız, bu da sizi rahatsız eder” deyip, motosikletinin yağını kontrol etmek için durdu. Ben bir yerlere yetişmek için koşuştururken “Zaten bu acelecilik kahrolası bir yirmi birinci yüzyıl tavrıdır. Bir konuda acele etmek istiyorsanız ona pek özen göstermiyor, başka şeye geçmek istiyorsunuz” dedi ve sakince uyku tulumunu hazırladı. Ben de kendime dönüp acele etmekten özensiz yaptığım tüm konuları düşünmek zorunda hissettim. Yarın takip edeceği rotayı anlatırken biraz da politikaya değinmek istedi ve “Kimse yarın güneşin doğacağını fanatik bir biçimde haykırmaz. Çünkü güneşin doğacağını herkes bilir. İnsanlar, politik ya da dinsel inançlar ya da başka tür dogmalar ya da amaçlar için kendilerini fanatikçe adıyorsa bunun nedeni daima, bu dogmaların ya da amaçların kuşkulu olmasıdır” dedi. Bunun karşılığında ise tüm çığırtkan siyasileri düşündüm. Kendisine öğretmen olduğumu söylediğimde ise eğitimin bir kitle hipnozu olduğunu, çocukların herkesten daha iyi dinlediğini, eğitim sisteminin havuç ve kırbaca dayandığını, uygarlık arabasının katırlar tarafından çekildiğini ve eğitimin katırlara özgür insanlara dönüşeceği bir ortam sağlaması gerektiğini söyledi ve Chris’le beraber uykuya daldı. Kitabın ismine baktığımda, içinde kendi mesleki alanım olan eğitimle ilgili birçok şey öğreneceğimi tahmin etmezdim. Ancak Phaedrus’un savunduğu gibi yazı, belleğin aracıdır; yazılanlar ise yeniden hatırlamak içindir. Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı her zaman yeniden hatırlayacağım kitaplardan biri olacak…
“Bugün yaşamak güzel”
https://www.youtube.com/watch?v=abGe6uM9Ias&ab_channel=KatieMelua
Pollyanna
2021-11-10T18:59:14+03:00alıntılarını daha önce görüp çok beğendiğim bir kitap. bir gün mutlaka okuyacağım.