Dergicilik...
Bu yazımı Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan dergicilik adına yazıyorum…
Edebiyatımızın vazgeçilmezi olan, hatta belki de temel yapı taşlarını oluşturan etmenlerden biri olan dergiciliğin önemini vurgulayarak başlamak istiyorum. Dergiler edebiyatımız için önemlidir çünkü biz edebiyatseverler dergiler sayesinde yeni eserler ve güçlü kalemler keşfediyoruz. Örneğin günümüzde hala okumaya devam ettiğimiz şairler, hatta yazarlar dergiler sayesinde çıkış yapmıştır. Mesela “Mavera” dergisi ile tanıdığımız Cahit Zarifoğlu, yine aynı şekilde “Diriliş” ile Sezai Karakoç… Ve bu gibi şairleri tanımamızı sağlamıştır dergiler. Bizler için kısaca önemi budur. Lafı çok uzatmadan kısaca Serap Kadıoğlu'nun hayatından bahsetmek isterim.
Aslında birazdan aşağıda da okuyacağınız gibi kendisi inşaat üzerine bitirmiştir okulunu, yaşadığı dönemde başörtü yasağının bulunmasından dolayı okumak istediği edebiyat bölümünü okuyamamıştır ancak bu durum onu yıldıramamıştır çünkü edebiyata gerçekten tutkuludur ve şiire âşıktır.
Serap Kadıoğlu, şair ve yazardır. Rize'de doğan Kadıoğlu ilkokul, ortaokul ve liseyi Rize ve İstanbul'da okumuştur. Ailesinin isteğiyle okuduğu 19 Mayıs Üniversitesi İnşaat bölümünden türlü zorluklarla mezun olmuştur... Özel eğitimler alarak gazete muhabirliği, kariyer danışmanlığı, editörlük gibi işler yapmıştır. Başörtü yasağının kalkmasıyla birlikte İstanbul Üniversitesinde “Sosyoloji” ve Anadolu Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini okumuştur. Şiire olan tutkusu onu hiçbir işte rahat bırakmayınca 2014’ün sonlarında ekibini kurarak “Şiar” adında bir edebiyat dergisi çıkarmıştır. Halen Şiar dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapan şair, aynı zamanda Anadolu Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesidir. Şiirleri ve yazıları İtibar, Şiar, Türk Edebiyatı vb. gibi dergilerde yayımlanmıştır.
Serap Kadıoğlu'ndan kısaca bahsettik, şimdi ise dergiciliğe katkılarından bahsedelim… Kadıoğlu'nun genel yayın yönetmenliğini yaptığı bir dergi var, dergimizin adı ise Şiar. Özellikle bu dergiyi seçtim çünkü dergiyi incelediğimizde görmekteyiz ki edebi şiar edinenler baş tacıdır sloganıyla çıkmakta... Şiarın kelime anlamı Kadıoğlu'nca duygu, düşünce ve inanıştaki ayırt edici özellik iken TDK'deki anlamı ise yine aynı şekilde ayırıcı özellik, ülkü, ilke anlamlarında… Dergi şu an için “nasip oldukça çıkan dergi” şiarıyla hareket etmekte. Derginin içerisinde çok güçlü kalemler yer almakta… Günümüzde ise dergicilik faktörü maalesef ki önemini her geçen gün yitirmekte. Sosyal ağların da gelişimiyle dergiler artık sanal ortamda çıkmakta. Bu durumun da dergiciliğe etkisi büyük. Şairimizin bir de şiir kitabı var, adı ise “Eylül Biraz.” Serap Kadıoğlu'na ait olan bir şiiri sizlerle paylaşmak isterim
TERENNÜM
Sana hiç şiir yazamadım üzgünüm
Derdim olmadıysan bu senin suçun
Çocukların kayıp misketleriyle
Dünyaya el koyan küresel adamlar
Her yağmur damlası bir anne yüzü
Ve her sevgi başında ürkek nişancılar
Bir köz daha atarlarken bağra
Sen güvercin kanadınla sevgi saçsan da
Ben zulamda asi şiirler biledim
Sıra gelmedi sana
Caddeleri yıkamıyor artık sağanak yağmurlar
Yalnız yaprakları süpürüyor rüzgâr
Sırtından yara alan da masum değil
Bileğinden vurulunca suya inen adam
Boynu bükük kalıyor divit masada
Ey saçları irem bağından uzanan
Serin bir ırmak gibi akmasan keşke bana
Küçük ayaklar koşarken çıplak sokakta
Rahvan atlar gibi ben nasıl geleyim sana
Yapacak çok iş var, yakacak ne çok gemi
Bekleme o limanda bu yorgun eli
Yokluk türküsüyle nefeslenince gökten
Bir çoban kavalında belki de kuş diliyle
Yazacağım en lirik şiiri ezberine
Ama şimdi affet ne olur bekleme
Vakit yok bu vadide gelincikler dermeye
Kırık heveslerle göğe düşerken sesim
Cennete şiir yazmak şiarım değil
Sana hiç şiir yazamadım üzgünüm.
Evet sizlere Serap Kadıoğlu'nu ve Şiar dergisini aktardım, bu dergiyi seçmemin nedeni ise başta da belirttiğim gibi edebi şiar edinmesi… Günümüzde de bazı insanların oldukça ihtiyacı olan edep ve ahlak kavramlarını bu dergide de görmek mümkün.
Yunus’un da dediği gibi:
Girdim ilim meclisine,
Eyledim kıldım talep
Dediler ilim geride,
İlla edep, illa edep.
Edebi şiar edinmemiz dileğiyle…
Arda Uygun
2022-06-07T18:28:46+03:00Beğenmenize sevindim, bu gibi çok bilinmeyen kimseleri araştırmak uğraşı içerisindeyim, zamanla yeni içerikler gelecektir.
Mısra Ergök
2022-06-07T15:02:56+03:00Tanımadığım bir isimdi. Güzel içerik, tebrik ederim. Böyle içerikler paylaşabilirsiniz daha fazla. 💪🏼